četvrtak, 9. srpnja 2009.

Isposnička pica

Friško tijesto isposničke pica na ulasku u pakao u kojem će u vatri svoje želje alkemijski sagorjeti i biti preobražena u rajsku hranu

Pizza je talijanska povijest u malom. Legenda govori da su je u trenutku nadahnuća napuljski seljaci smislili kako bi spriječili gladnu francusku vojsku da u prolazu ne opljačka selo. U svakom slučaju pečeno tijesto na koje su dosjetljivi seljaci nabacali sve što je bilo pri ruci napunilo je želudac i osokolilo jezik Francuza, koji su umjesto da pobiju, zapale i opljačkaju selo otišli s pjesmom u nove pobjede.
Između dobre hrane koja bi se našla na stolu među drugom dobrom hranom, pizza se tijekom stoljeća prometnula u predjelo. Ta je pizza, pak, tanka poput papira i nosila je primjereno ime - pizza takata. Tijesto je tu tek slatko sredstvo koje na okupu drži savršenije sastojke.
Misleći na kvalitetu tijesta pice iz 'Torcide', pojednostavnio sam recept do kosti. Osmislio sam nadjev koji neće zagušiti okus tijesta koje se triput premijesilo, više na turski nego talijanski način. Neštedimice smo dodali samo maslinovo ulje vrativši se onim okusima i vremenima kad je pogača ispod peke s maslinovim uljem bila glavni izvor ugljikohidrata, dodali crne masline te pokrili dvostrukom porcijom svježe rikule, da se pica na putu od krušne peći do našeg stola ne prehladi.
Stvar se pročula i ljudi su se počeli interesirati. Jednom sam prilikom usred poslovnog sastanka novom picamaheru iz 'Torcide' preko mobitela diktirao recept. Naime, stiglo je poveće društvo zainteresirano za isposničku picu. I dok je s druge strane veselo strugao elektromotor na kojem se okretao janjčić, bussinessmani u sivim flanelskim odijelima su u tišini čekali da se iz Zagreba u Šibenik odašalje poruka koja će nekim ljudima dan učiniti sretnijim.

Isposnička pica spremna za blagovanje,



Recept
Zamiješati tijesto triput svaki put ga pustiti nekoliko sati da kisa. Treći put ga raširiti i namazati pelatima. Ne suviše da pizza ne bi bila vlažna. Zasoliti obilato origanom i crnim maslinama. Potom pošpricati vodom iz boce za peglanje i gurnuti u pećnicu zagrijanu na 220 stupnjeva. Nakon petnaestak minuta izvaditi i prekriti rikolom. Servirati uz maslinovo ulje.


Rikola u kombinaciji s picom budi nove nijanse okusa koji nastaje od kontrasta pečenog i svježeg. Izbjegavanje šunke, sira i drugih namirnica intenzivnog ukusa, omogućuje prirodnoj kombinaciji vrsnog ulja i sjajnog tijesta da dođu do izražaja. Radi se o nutricionistički složenoj kombinaciji koju je lako probaviti tako da i u kasne sate možete jesti bez straha od nesanice ili noćnih mora.

Nema komentara:

Objavi komentar